Ανακοίνωση ομοσπονδίας για Χατζηκυριάκειο ιδρυμα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Βερανζέρου 22,6ος όροφος, τηλ.: 210.3835093, φαξ: 210.3845434 – 210.3801227

www.goneis.org, e-mail: omosp.goneon.attikis@gmail.com

 

Αθήνα, 24/10/2014

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Το 56ο δημοτικό σχολείο Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου, λειτουργεί από το 1980, ως δημόσιο σχολείο, ώστε να μην επιβαρύνει με τη λειτουργία του (υλικοτεχνική υποδομή – εκπαιδευτικούς) το Ορφανοτροφείο. Πιο πριν λειτουργούσε ως ιδιωτικό, με έξοδα του ιδρύματος, μόνο για τα παιδιά του ιδρύματος. Είναι ένα δημόσιο σχολείο, που λειτουργεί μέσα στο χώρο του ιδρύματος, δεκαετίες τώρα. Ένα σχολείο που έχει ανοιχτή στην κοινωνία του Πειραιά και εκτός από τις μαθήτριες του Ορφανοτροφείου, δέχεται και μαθήτριες από τη γύρω περιοχή, έτσι τα ορφανά παιδιά, τα παιδιά των άπορων οικογενειών, μαθαίνουν να ζουν αρμονικά με τα συνομήλικά τους, συνεργάζονται, αναπτύσσουν φιλίες μεταξύ τους και τελικά κοινωνικοποιούνται με τον πιο ομαλό τρόπο, αφήνοντας στην άκρη το «στίγμα» «τα παιδιά του ορφανοτροφείου».

Μετά το σεισμό του 1999, το κτίριο του Ορφανοτροφείου, κρίθηκε ακατάλληλο. Το ίδιο φυσικά και το 56ο δημ. Σχολείο που λειτουργούσε εντός του κτιρίου. Το Φεβρουάριο του 2000, παραδίδεται από τον ΟΣΚ προκατ κτίριο, στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα το σχολείο.

Από 23/1/2012, υπάρχει απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, για έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου επισκευής και ενίσχυσης του κεντρικού κτιρίου. 31/1/2012, εγκρίνεται η χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας κεντρικού κτιρίου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας» από το πρόγραμμα ΠΕΚ της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 17.000.000 ευρώ. Στη συνέχεια, 26/6/2014 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Στις χιλιάδες σελίδες μελετών και εγγράφων που έχουν γίνει για την επισκευή του κτιρίου, δεν έχει γραφτεί ούτε μια λέξη που να παραπέμπει στον όρο «σχολείο». Απεναντίας γίνεται αναφορά σε νηπιαγωγείο 196,28 τ.μ. Η αλήθεια  όμως είναι ότι νηπιαγωγείο δεν υπάρχει και δεν υπάρχει γιατί το ίδρυμα δέχεται ορφανά κορίτσια ηλικίας 6 ετών και πάνω.

Από το 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος με έγγραφά του προς το Υπουργείο Παιδείας, επίμονα ζητάει τη μεταφορά του 56ου δημ. Σχολείου σε «άλλη τοποθεσία» επικαλούμενο λόγους ασφαλείας των μαθητών, με την έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης των ζημιών του κτιρίου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «το 56ο δημ. Σχολείο στεγάζεται και φιλοξενείται προσωρινά σε παραχωρηθέντα άνευ ανταλλάγματος χώρο, στον περίβολο του κεντρικού κτιρίου».

Στις αρχές Οκτωβρίου 2014 με έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας ζητάει: «Να διερευνηθεί μεταφορά της σχολικής μονάδας (του 56ου δημ. Σχολείου). Προτείνεται η διερεύνηση διάθεσης αιθουσών ή συστέγαση και λειτουργία στον ίδιο χώρο, σε διπλή βάρδια». Δηλ. προτείνει το 56ο δημ. Σχολείο που έχει 100 μαθητές, να συστεγαστεί στο 32ο δημ. Σχολείο που έχει 122  μαθητές. Και επειδή γνωρίζει πως δεν υπάρχουν αίθουσες στο 32ο δημ. Σχολείο, προτείνει διπλοβάρδια!!! στον ίδιο χώρο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει τόσο στους μαθητές και στις οικογένειές τους, όσο και στους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων.

Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Είναι φανερή η ταύτιση των προθέσεων τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος. Το Υπουργείο πιστό στην αντιεκπαιδευτική του πολιτική, επιδιώκει άλλο ένα κλείσιμο σχολείου. Το δε Ιδρυμα θέλει να απαλλαγεί από το Δημοτικό σχολείο, το οποίο «φιλοξενεί άνευ ανταλλάγματος», χωρίς να το ενδιαφέρει το έργο που προσφέρει το σχολείο στα ορφανά του Ιδρύματος (40 παιδιά του Ιδρύματος είναι μαθήτριες στο δημοτικό σχολείο).

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν και οι δύο ότι βλέπουν τα παιδιά μας σαν κόστος. Μόνη τους έννοια είναι το κέρδος. Το Υπουργείο Παιδείας εξασφαλίζει εκπαιδευτικούς για να καλύψει κενά και το Ιδρυμα εξασφαλίζει κέρδος από τη λειτουργία ιδιωτικού νηπιαγωγείου. Τώρα θα «φιλοξενεί με αντάλλαγμα».

Επίσης είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ότι η περιοχή που βρίσκεται το Ιδρυμα, αποτελεί φιλέτο για επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδια του Δ.Σ. του Ιδρύματος, για το μέλλον του κτιρίου. Είμαστε όμως σίγουροι ότι το 56ο δημ. Σχολείο είναι αόρατο για το Δ.Σ.

 

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα, που εκφράστηκαν ομόφωνα στις πολυπληθείς γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων του 56ου και 32ου δημ. Σχολείων Πειραιά, όπου ομόφωνα αποφάσισαν ότι «Δεν επιτρέπουμε μετεγκατάσταση του 56ου δημ. Σχολείου στο 32ο δημοτικό ή όπου αλλού και δεν επιτρέπουμε να κλείσει το 56ο δημ. Σχολείο».

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά (γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς), , να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα των Συλλόγων γονέων του 56ου και του 32ου δημ. Σχολείων. Να βγάλουν αποφάσεις ενάντια στο κλείσιμο του 56ου. Επίσης καλούμε το λαϊκό κίνημα του Πειραιά και όλης της χώρας, μέσα από τα σωματεία τους και τους συλλόγους τους να βγάλουν αποφάσεις / ψηφίσματα και να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι γονείς των δύο σχολείων μαζί με την Ένωση Γονέων του Α Διαμερίσματος.

 

Απαιτούμε από την Περιφέρεια Αττικής να σταματήσει την έναρξη του έργου και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στο διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων, ώστε να μετεγκατασταθεί το προκάτ του 56ου σχολείου σε διπλανό χώρο, μέσα στο ίδιο οικόπεδο, ώστε με ασφάλεια να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Απαιτούμε μέσα στα σχέδια λειτουργίας και τις μελέτες του έργου, να εξασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας του σχολείου σε συγκεκριμένες αίθουσες, μέσα στο κτίριο του Χατζηκυριάκου Ιδρύματος, όπως ήταν πριν το σεισμό.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδεία, να πάρει πίσω την απόφαση για τη μετεγκατάσταση του 56ου δημ. Σχολείου.

Από το Δήμο Πειραιά να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση ενάντια στο κλείσιμο του 56ου δημ. Σχολείου.

 

Το Δ.Σ.

By Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σπάτων - Αρτέμιδας Posted in ΑΣΓΜΕ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.