Κλείσιμο προέδρου

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12/2013
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Θ. ΤΣΑΚΚΟ

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί προσκεκλημένοι
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ένωσής μας, το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας είναι εκρηκτικό. Ίσως η πόλη μας να αντιμετωπίζει το πλέον οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνε τα παιδιά μας είναι αναρίθμητά και όλοι τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Δεν έχω σκοπό να αναφερθώ αναλυτικά σε αυτά κλείνοντας την ημερίδα, αφού η σημερινή μας ημερίδα δεν έχει στόχο την απλή απαρίθμηση των προβλημάτων. Επιγραμματικά θα αναφερθούμε στην ανάγκη:
1. Να ιδρυθούν άμεσα 4 νέα νηπιαγωγεία ώστε να μη μένει έξω από τα νηπιαγωγεία κανένα προνήπιο, 1 Γυμνάσιο, να λειτουργήσει το 2ο Ενιαίο Λύκειο και να ιδρυθεί ΕΠΑΛ. Δηλαδή συνολικά 7 νέες σχολικές μονάδες.
2. Να αποκτήσουν δική τους ιδιόκτητη στέγη 6 νηπιαγωγεία, 4 δημοτικά και 1 γυμνάσιο (συνολικά 11 σχολικές μονάδες) που σήμερα είτε συστεγάζονται, είτε στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Εάν συνυπολογίσει κανείς και τις ανάγκες δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων όπως εκτέθηκαν προηγουμένως, συνολικά ένα μακροπρόθεσμος σχεδιασμός θα έπρεπε να υπολογίσει την ανάγκη ανέγερσης 18 σχολικών μονάδων.
3. Σήμερα 6 νηπιαγωγεία και 2 δημοτικά (συνολικά 8 σχολικές μονάδες) δεν έχουν χαρακτηρισμένο οικόπεδο. Εάν συνυπολογίσει κανείς και τις ανάγκες δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων όπως εκτέθηκαν προηγουμένως, συνολικά ένα μακροπρόθεσμος σχεδιασμός θα έπρεπε να υπολογίσει την ανάγκη εύρεσης οικοπέδων για 15 σχολικές μονάδες. Επίσης στη περίπτωση 3 οικοπέδων (4ο Δημοτικό, 6ο Δημοτικό και 2ο Λύκειο) διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τον αν η διαδικασία χαρακτηρισμού που ακολούθησαν προηγούμενες δημοτικές αρχές τελικά έλυσε το πρόβλημα για τα συγκεκριμένα σχολεία ή αν τα σχολεία αυτά είναι όπως λέμε «στον αέρα».

Κυρίως όμως μέσα από την ημερίδα επιδιώξαμε να φέρουμε τους φορείς που εμπλέκονται άμεσα με το πρόβλημα της τη σχολικής στέγης στο ίδιο τραπέζι, να μας παρουσιάσουν τις απόψεις τους και να δεσμευτούν μπροστά στους γονείς , τόσο για την άμεση ανακούφιση, όσο και για την οριστική λύση του προβλήματος. Δεν μπορούμε βέβαια να προσδοκούμε σε λύση αν πρώτα δεν δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα γιατί φτάσαμε σ την σημερινή άθλια κατάσταση;
Ποιοί ευθύνονται, όχι τόσο για να παρελθοντολογήσουμε, όσο για να δώσουμε λύσεις.
1. Πρωτίστως τεράστιες ευθύνες φέρνει ο κρατικός μηχανισμός σε όλα τα επίπεδά του (κεντρική κυβέρνηση, νομαρχίες παλαιότερα και σήμερα περιφέρεια, δήμοι) τα τελευταία 20 χρόνια, που ενώ γνώριζαν πως θα συντελεστεί μια πληθυσμιακή έκρηξη στην περιοχή, δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν και τις κατάλληλες υποδομές. Η πόλη μας ίσως είναι η δεύτερη σε πληθυσμό στην Ανατολική Αττική όπου η αύξηση του πληθυσμού συνεχίζεται ακόμα, αφού μετά την οικονομική κρίση, τα περισσότερα εξοχικά μετατρέπονται πλέον σε μόνιμη κατοικία. Θυμάμαι στις αρχές του 2000 όταν το συντονιστικό των συλλόγων (τότε δεν υπήρχε ακόμα η Ένωση) πίεζε τον τότε Δήμαρχο ώστε να δοθεί λύση, μας είπε το αμίμητο «οι γονείς που εγκαθίστανται μόνιμα στην πόλη μας γνωρίζουν το πρόβλημα, άρα ξέρουν που έρχονται, ως εκ τούτου να μη διαμαρτύρονται». Αυτή ήταν η αντιμετώπιση στην ανάγκη του παιδιών μας για σύγχρονα και ανθρώπινα σχολεία.
Μια απλή ματιά να ρίξει κανείς θα διαπιστώσει πως η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός για την Ανατολική Αττική από το κράτος, σταμάτησε εκεί που σταμάτησαν τα μεγάλα συμφέροντα. Εκεί σταμάτησαν και τα έργα: Αεροδρόμιο, Αττική οδός, McArthur Glenn.
2. Βασικό στοιχείο αυτή της αδιαφορίας είναι η μη ύπαρξη σχεδίου πόλης, την ίδια στιγμή που η πόλη μας είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Β παραθεριστικής κατοικίας από τις λεγόμενες Ζώνες Οικιστικής Ανάπτυξης, αν και ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που δημιούργησε η πληθυσμιακή έκρηξη. Επιπλέον τούτου, δεν έχουν καν κυρωθεί οι πράξεις εφαρμογής στο μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μας, και το αποτέλεσμα είναι πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα να μην έχει ο Δήμος μας Τράπεζα Γης. Και σε αυτό το κομμάτι είναι τεράστιες οι ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης αλλά και της Περιφέρειας που δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.
3. Ο βασικός παράγοντας καθυστέρησης αναδείχνεται η έλλειψη οικοπέδων για σχολικά κτήρια και ο απαράδεκτος αργός ρυθμός με τον οποίο τα ήδη χαρακτηρισμένα οικόπεδα περνάνε στην κυριότητα του δημοσίου, έχοντας επιλυθεί όλες οι απαραίτητες πολεοδομικές προϋποθέσεις. Η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και βασικά της τεχνικής υπηρεσίας, φυσικά με την ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας, δεν είναι αντίστοιχη των απαιτήσεων που υπάρχουν για να μπορέσει να διεκπεραιώσει τόσο τον όγκο όσο και τη συνθετότητα των εργασιών που απαιτούνται για να υπάρξουν λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ η βοήθεια από την περιφέρεια είναι ανύπαρκτη.

Υπάρχει λύση;
Εμείς λέμε πως υπάρχει και οι εισηγήσεις των ειδικών στη σημερινή ημερίδα επιβεβαιώνουν αυτή μας την πεποίθηση.
Πως μπορεί να γίνει αυτό; Ανακεφαλαιώνοντας συνοψίζουμε με ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων της Ένωσης-μέτρων όπως αυτά συγκεκριμενοποιούνται με βάση και τη σημερινή συζήτηση:
Για το θέμα της Γης
1. Άμεσα μέτρα (6 σχολικές μονάδες)
Από όλες τις εισηγήσεις αναδείχτηκε σαν μείζον πρόβλημα η εξασφάλιση των οικοπέδων και το πρόβλημα της χρηματοδότησης για την αγορά ή απαλλοτρίωση τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την άμεση αγορά 7 οικοπέδων (4ο Δημοτικό, 7ο Δημοτικό, 2ο Λύκειο, 4 νηπιαγωγεία). Πηγές χρηματοδότησης μπορεί να είναι:
i. Ο ΟΣΚ που έχει τη δυνατότητα σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και με την ανάλογη πολιτική απόφαση ακόμα και να αγοράσει οικόπεδα. Διεκδικούμε να χρηματοδοτήσει την αγορά 1 οικοπέδου για Δημοτικό ή Λύκειο και 2 νηπιαγωγείων.
ii. Διεκδικούμε από την Περιφέρεια την άμεση χρηματοδότηση επίσης για την αγορά ενός δημοτικού ή Λυκείου και ακόμα 2 νηπιαγωγείων. Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας αρνήθηκε τη δυνατότητα τέτοιων πόρων όμως θεωρούμε την άρνησή του υποκριτική την ίδια στιγμή που η περιφέρεια βρίσκει 20 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ και 17 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού.
iii. Από το υπουργείο εσωτερικών για την ύπαρξη έκτακτου κονδυλίου για την αγορά ενός τουλάχιστον οικοπέδου.
Είναι προφανές ότι ο Δήμος φέρνει την πρώτη ευθύνη ώστε να οργανώσει τις διεκδικήσεις χρηματοδότησης, αξιοποιώντας ιδιαίτερα σήμερα το γεγονός ότι το κόστος αγοράς οικοπέδων είναι πολύ χαμηλό.
2. Μεσοπρόθεσμα μέτρα (2 σχολικές μονάδες).
Να πιέσει ο Δήμος τον ΟΣΚ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των ήδη χαρακτηρισμένων χώρων του 2ου Γυμνασίου (πιθανά να ονομαστεί 3ο Γυμνάσιο) και του 6ου Δημοτικού, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος την επόμενη 4ετία.
3. Μακροπρόθεσμα μέτρα
Ο σχεδιασμός των αναγκών του Δήμου σε επίπεδο 8ετίας απαιτεί την πρόβλεψη χώρων για τις υπόλοιπες 10 σχολικές μονάδες, που μπορεί ορθολογικά να προκύψει μόνο μέσα από την αλλαγή χαρακτηρισμού της Αρτέμιδος (ή τουλάχιστον των περισσότερων Π.Ε) σαν περιοχές α’ κατοικίας και την κύρωση των αντίστοιχων πράξεων εφαρμογής. Μέσα από εκεί θα προκύψει τράπεζα γης επαρκής τόσο για σχολικά κτήρια όσο και για άλλους κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές κλπ). Για το σκοπό αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση επαφή του Δήμου με τον ΟΡΣΑ και η ανεύρεση πόρων για τη μελέτη ανάπλασης του Δήμου (πόροι που ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας απάντησε σε σχετική ερώτηση στην ημερίδα ότι μπορούν να εξευρεθούν).

Τελευταία προέκυψε ένα πρόβλημα το οποίο ήταν άγνωστο σε εμάς, πως πλατείες και ελεύθεροι χώροι αποχαρακτηρίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν σε σχολικούς χώρους. Όπως αναφέρθηκε σήμερα από σχετικό εισηγητή, ο νόμος δεν επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό ελεύθερων χώρων αν ο Δήμος δεν βρει αντίστοιχο χώρο να τον αναπληρώσει.
Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα για το 4ο Δημοτικό που πιθανόν να το βρούμε μπροστά μας (και ίσως και για το 6ο Δημοτικό και το 2ο Λύκειο). Με βάση όμως την υπάρχουσα εμπειρία η αλλαγή χρήσης από την πλατεία για σχολείο δεν πρόκειται να τελεσφορήσει. Άρα ο Δήμος θα έπρεπε ίσως να στραφεί σε αγορά αντίστοιχου χώρου για πλατεία.
Σαν Ένωση είμαστε ενάντια στον αποχαρακτηρισμό ελεύθερων χώρων.
Η πρόβλημα αυτό επίσης δείχνει και τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα ε την οποία οι Δημοτικές αρχές επιχείρησαν να προσεγγίσουν στο παρελθόν το πρόβλημα. Πλευρά αυτή της προχειρότητας είναι και οι σκέψεις για εξεύρεση χώρων σε εκτός σχεδίου περιοχές κάτι που πιθανά να είναι δύσκολο έως ανέφικτο με δεδομένο ότι αυτές είναι είτε γεωργικές είτε περιοχές μέτριας Αρχαιολογικής προστασίας με προϊστορικούς οικισμούς. Σε αυτό το θέμα οι εισηγητές δεν έδωσαν ενιαία απάντηση.
Για το θέμα των σχολικών κτηρίων
Απαιτούμε ο ΟΣΚ να βάλει σε προτεραιότητα την Αρτέμιδα και συγκεκριμένα τα οικόπεδα του 2ου Γυμνασίου και 4ου Δημοτικού Σχολείου, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες μελέτης και ανέγερσης, με την παράδοση των οικοπέδων από το Δήμο στον ΟΣΚ.
Από πηγές του Δήμου έχει ακουστεί ότι σκοπεύουν να αναθέσουν σε ιδιώτη την ανέγερση σχολείου αντί του ΟΣΚ, σε οικόπεδο, όταν αυτό περάσει στην κυριότητα του Δήμου. Επίσης η περιφέρεια εκδήλωσε ανάλογο ενδιαφέρον να αναλάβει αυτή το κτίσιμο Σχολείων αντί του ΟΣΚ . Εμείς με αυτές τις λύσεις διαφωνούμε.
Έχουμε κατηγορηθεί ότι αυτό το κάνουμε για ιδεολογικούς λόγους επειδή είμαστε ενάντια σε χορηγούς. Η αλήθεια δεν είναι αυτή. Στην Ένωση υπάρχουν αυτοί που θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο εφοπλιστές που έχουν δημιουργήσει τα πλούτη τους εκμεταλλευόμενοι άγρια τους εργαζόμενους, που έχουν εκατοντάδες φοροαπαλλαγές, την ίδια στιγμή που εμείς στενάζουμε κάτω από την φορολογική αφαίμαξη, να παρουσιάζουν πρόσωπο φιλάνθρωπου στηριζόμενοι στα πλούτη που έχουν αποκτήσει σε βάρος του Λαού. Όμως στην Ένωση υπάρχουν και αυτοί που αποδέχονται το ρόλο του χορηγού. Όλοι όμως, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τους χορηγούς, θεωρούμε ότι ποιοτικά ασφαλή και σύγχρονα σχολεία μπορεί να κτίσει στη χώρα μας μόνο ο ΟΣΚ που έχει την αντίστοιχη τεχνογνωσία και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επίσης θεωρούμε πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν πληροί καμία προϋπόθεση για να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη, ενώ φυσικά δεν εμπιστευόμαστε ούτε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας . Άλλωστε βλέπουμε πως προχωρούν τα χαρακτηρισμένα οικόπεδα με ευθύνη τόσο της τεχνικής υπηρεσίας, όσο και των αντίστοιχων υπηρεσιών της περιφέρειας. Συνεπώς διαφωνούμε κάθετα με το να χαραμιστεί ένα πολύτιμο οικόπεδο όταν αυτό θα έχει ωριμάσει.

Για την τεχνική υπηρεσία του Δήμου
Με δεδομένο το βαρύ φόρτο εργασίας που απαιτείται για την ανάπλαση της περιοχής γενικότερα και για τη σχολική στέγη ειδικότερα, σε συνδυασμό με τα σύνθετα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και στην ενίσχυση της στελέχωσής της. Σε αυτό το πρόβλημα η Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει άμεσα οριστική λύση.

Ο Ρόλος του Κινήματος των Γονέων & Κηδεμόνων
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον αριθμό των γονέων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων που σήμερα παρακολούθησαν την ημερίδα παρά τις δυσκολίες της ημέρας που οπωσδήποτε υπήρξαν. Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι θεωρούμε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα με αποτέλεσμα να συμβιβαζόμαστε με ένα μίζερο παρών και να δείχνουμε ότι αδιαφορούμε με το μέλλον των παιδιών μας.
Ελπίζουμε ότι δεν είναι έτσι. Όλα αυτά που προαναφέραμε, για να γίνουν πραγματικότητα είναι ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση. Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση, άμεση προτεραιότητα στην επίλυση του προβλήματος.
Σαν Ένωση, μέσα από την ημερίδα διαμορφώνουμε ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδίκησης τόσο για την άμεση ανακούφιση όσο και για την οριστική επίλυση. Αναδείξαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν και ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά, θεωρούμε ότι ανοίξαμε δρόμους στην Τοπική Διοίκηση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα κι απαιτούμε αυτούς τους δρόμους να τους ακολουθήσουν, όποιοι και αν εκλεγούν σε 6 μήνες. Από αυτήν την άποψη δεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν εκβιασμό του στυλ «αποδεχτείτε τα προκάτ ή πάμε για πρωί-απόγευμα» ή «λύσεις» πρόχειρες που αποτελούν απλά στάχτη στα μάτια.
Όμως αν οι γονείς δεν πλαισιώσουν τους συλλόγους γονέων και την Ένωση, αν οι σύλλογοι γονέων και η Ένωση δεν κλιμακώσουμε την πίεση και τις διεκδικήσεις μας, τότε τα συμπεράσματα της ημερίδας, και η προσπάθεια που καταβάλαμε, θα πέσει στο κενό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s